Broodnuchter

 

Superfood; Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Het wereldwijde web en de magazines staan er bol van. En ben je trendgevoelig, doe je hier natuurlijk aan mee. Want als iemand dit de hemel in prijst, of er is een wetenschappelijke studie naar gedaan, zal het wel ‘super’ zijn toch? Wanneer ik aan superfood denk, zie ik goijbessen,hennepzaad,chiazaad en tarwegras in rondjes voor mijn ogen draaien. Alle winkels staan er tegenwoordig vol mee en je hoort er niet bij wanneer je het niet neemt. Wat mensen niet weten, dat het een marketingstrategie is, waar goud geld aan wordt verdiend. Een tv programma heeft er een item aan gewijd en daar werd letterlijk toegegeven dat het een marketingtruc is.

 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik er ook voor ben gezwicht, in een verleden. Ik wou het eens proberen, maar merkte nul komma nul procent verschil. Nee hoor, doe mij maar gewone zemelen en gebroken lijnzaad en blauwe bessen. Bestaat al jarenlang en werken net zo goed als alle hippe superfood. Let op mijn woorden: Over twee jaar is iedereen het weer vergeten.

20141224_122959

Ik heb zonet een fijne work – out gedaan in de sportschool en daarna twee boterhammen klaargemaakt die ik zo meteen ga verorberen. Deze boterhammen heb ik gekocht bij de bakker. Het heet maisspeltbrood. ¨Wat?¨ hoor ik je denken. ¨Dat eet je toch niet?¨  Ja hoor en ik geniet er met volle teugen van. Het is brood gemaakt van maismeel en speltmeel en ik eet het sinds een jaar. Daarvoor at ik volkorenbrood, maar dit graansoort was te zwaar verteerbaar. Speltbrood werkt beter voor mijn lichaam en ik word er na de maaltijd niet slaperig van. Wanneer je slaperig wordt na een maaltijd, is je lichaam bezig om het voedsel te verteren. Je zult het ook merken nadat je ergens uit eten bent geweest. Je eet dan altijd meer dan dat je normaal gesproken doet. Prima wanneer je dit prettig vindt, maar nu weet je waar dat gevoel dus vandaan komt.

Om terug te komen op het brood; Ik ben blij dat ik een broodsoort heb gevonden waar ik me goed bij voel. Ik heb kort geleden een uitstapje gemaakt naar zelfgebakken brood, maar dit bleek helemaal geen succes te zijn. In de eerste weken wel en viel er zelfs van af. Maar na een maand, kreeg ik allemaal lichamelijke bijwerkingen, zoals puistjes en darmklachten.Ik ben al mijn gangen nagegaan en kwam op dit brood uit. Ik ben er direct mee gestopt en sindsdien heb ik nergens meer last van.

Ik koop mijn brood bij de bakker, omdat deze ambacht goede en eerlijke producten maakt en verkoopt. Je zult mij geen brood uit de supermarkt zien kopen. Speltbrood bijvoorbeeld, dat smaakt als een stuk karton.

Vlees koop ik het liefst bij de slager en wanneer ik een keertje sla wil eten, kies ik voor een krop sla. De voorgesneden sla eet toch een stukje minder gezond en lijkt me ook minder vers.

 

Wat ik hiermee probeer duidelijk te maken:

Eet waar jij jezelf goed bij voelt en luister goed naar je lichaam. Wanneer je last krijgt van bijwerkingen, probeert je lichaam jou duidelijk te maken dat het niet ‘matcht’.

Natuurlijk is het goed om bewust met je voeding bezig te zijn en te letten op suikerinname en verzadigde vetten, maar je kunt het ook overdrijven. Laten we met zijn allen niet als een kip zonder kop iets eten omdat het moet, maar omdat je het zelf wil.

En voor nu, eet smakelijk!