De eeuwige strijd tegen de stress

Ik weet niet hoe ik deze blog moet beginnen en merk dat ik daar onrustig van word. Vervelend genoeg lukt het me niet om vol goede moed dit artikel te schrijven. Dit artikel moet over drie uur online staan en ik moet dus onder druk presteren. Ik heb hoofdpijn en begin al last van mijn schouders te krijgen. Lichamelijke symptonen van stress, klachten waar ik afgelopen tijd voortdurend last van heb gehad. Deze symptonen onthullen het onderwerp van dit artikel, namelijk: stress!

Stress betekent niets meer en minder dan een druk of spanning ervaren. Wanneer de druk of spanning blijft, komen de klachten. Dit is niet prettig, omdat het niet vanzelf verwijnt en het kan jou compleet de baas zijn. Wanneer stress jou de baas is, kun je niet meer helder nadenken en niet goed functioneren. Je krijgt psychische en lichamelijke klachten en dit heeft invloed op jezelf en ook op je omgeving. Het relativeringsvermogen is ver te zoeken en je ziet allemaal beren op de weg. Wanneer een ding niet goed gaat, zal alles wel misgaan, is vaak een gedachte als je niet goed met stress om kunt gaan.

Een terugkerend monster

De reden dat ik dit onderwerp heb uitgekozen, is omdat ik het de afgelopen periode zelf heb ervaren. Er was een probleem met het aanleveren van een product. In eerste instantie bleek alles in orde te zijn en kon de deal gesloten worden. Maar na controle bleken de cijfers niet te kloppen en moest alles herberekend worden. En daar was ik afhankelijk van, want nadat ik de juiste cijfers had aangeleverd was het een kwestie van afwachten. Ik ben afhankelijk geweest van een ander en dat zit niet in mijn aard. Ik wil altijd de touwtjes in handen hebben en dat kan niet altijd. In deze week ben ik erachter gekomen wat stress met een mens kan doen. De innerlijke stem zei vaak genoeg dat het goed zou komen en toch heeft het monster vaak de overhand genomen. Dat monster heeft me uitgedaagd, maar uiteindelijk heb ik het monster uitgeschakeld.

In het heetst van de strijd ben jij de winnaar

Ik kan wel allemaal opsommingen noemen van mijn symptonen en ook wie slachtoffer van mijn stress zijn geweest, maar dat is niet relevant. Wat voorop staat, is dat ik het monster heb verslagen en dat het monster nog vaak genoeg zal terugkeren. Het blijft een eeuwige strijd waar je als mens en als ondernemer mee te maken krijgt.

Hoe vaker je het monster tegen komt, hoe beter je ermee om leert gaan. Ik kan je vertellen dat ik van nature geen stressbestendig persoon ben. Ik schiet al gauw in de hoogste boom en vraag mezelf dan vaak af:

Is het ondernemersschap dan wel wat voor mij?

Het antwoord is: Ja. Ik heb zoveel geleerd van deze week, dat het me heeft gesterkt.

Ik heb geleerd dat overgave beter werkt, dan dat je er continu over blijft piekeren. Er is ook geen andere keuze, want je bent afhankelijk van een ander. Wat ook heeft gewerkt is om in beweging te blijven, letterlijk. Ik ben een fanatieke hardloper en het is algemeen bekend,dat er tijdens het hardlopen een stofje vrijkomt dat je gelukkiger maakt.

Wanneer je geen sporter bent, zoek dan iets anders waar je blij en rustig van wordt, zodat dit een positieve uitwerking heeft op je gedachtes.

Het schrijven van dit artikel ging gepaard met druk en dat is nu als sneeuw voor de zon verdwenen. Omdat ik hier rustig van word. Ik voel me een winnaar, want heb het monster verslagen.