De kracht van een netwerk

De kracht van een netwerk; onmisbaar.

Op het moment dat ik deze blog typ, zit ik in de kamerjas naar een documentaire te kijken over mensen met een psychische kwetsbaarheid. De documentaire belicht dagelijks een andere psychische aandoening met het bijbehorende ziektebeeld en de vooroordelen die hieraan kleven. Deze aflevering gaat over borderline. Er is een vraaggesprek met twee personen met deze psychische ziekte en er is een deskundige aan het woord.

Ik merk dat het direct mijn interesse wekt en raak erdoor geïnspireerd. Deze mensen worstelen dagelijks met hun ziekte en het feit dat ze anders zijn dan de rest. Normaal mee kunnen doen, net als de rest van de wereld, dat is het motto van deze personen. Deze mensen hebben moeite om te participeren in maatschappij en houden met moeite een baan vast. Helaas heeft dit met het ziektebeeld te maken.

Ik vind ze dapper. Dapper dat ze zich blootgeven en dit met de rest van de wereld willen delen. Deze mensen willen graag geaccepteerd worden en met dit programma, hopen ze op iets meer begrip van hun omgeving.

 

Een sociaal netwerk is onmisbaar

Wanneer je klaar bent met je studie, ga je op zoek naar een baan. Dat is de weg die je in de maatschappij bewandelt. Zodra het moeite kost, is het van belang dat er een netwerk is om op terug te vallen. Dit netwerk bestaat uit vrienden, familie of kennissen, die een stimulans kunnen geven.

Wanneer het niet op eigen kracht lukt, dan lukt het meestal via je sociale netwerk. De mensen in dit programma, hebben meestal een beperkt sociaal netwerk. Zij noemen dit anders, namelijk “een vangnet”. Dit vangnet bestaat uit mensen die ervoor zorgen dat ze zich staande weten te houden in de maatschappij.

 

Wanneer ik naar mezelf kijk, heb ik op eigen kracht in 2012 een baan gevonden en geen gebruik gemaakt van een netwerk.  Dit is de callcenter functie bij de overheid, welke ik via de uitzendbranche heb gevonden. Wanneer je werk zoekt, is dit de gebruikelijke manier om werk te zoeken en negen van de tien keer met positief gevolg.

Nu ik een bedrijf heb, merk ik de kracht van een netwerk. Wanneer er mensen zijn in je netwerk die net als jij ondernemer zijn, kunnen zij wat voor je betekenen. Denk aan ideeën uitwisselen over elkaars bedrijf, of een opdracht weten te bemachtigen dankzij dit netwerk.

Netwerkbijeenkomsten zijn een toegevoegde waarde om bij te wonen, al is het maar omdat om je kennissenkring uit te bouwen. Als ondernemer heb je weinig collega`s, tenzij je een bedrijf leidt met twintig man personeel. In het begin heb je geen geld om personeel te betalen en zal je het allemaal zelfstandig moeten opzetten, tenzij je een compagnon hebt. Klanten zie je niet elke dag en je bent ook niet dagelijks in de weer met netwerkborrels. Het kan een solistisch bestaan zijn, vooral in het begin van je bedrijf.

 

Gebruik je kracht als ondernemer

Het is belangrijk dat er iets is, om op terug te vallen. Denk aan je vriendengroep of je partner. Wanneer er geen sprake is van veel vrienden, denk dan aan een flexwerkplek. Dit is een ruimte, waar je tegen een laag bedrag per maand een werkplek kunt huren. In zo`n ruimte zitten meestal meerdere ondernemers, die net als jij een ruimte huren en wat aanspraak willen.  Twee vliegen in een klap: Je hebt collega`s en de mogelijkheid om onderling ideeën uit te wisselen. Toch weer het netwerk wat als ondernemer belangrijk is, vanwege het solistische bestaan. Dus, heb je een aanbod gekregen om naar die barbecue te gaan, maar je kent er niemand? Geen nood, er zijn meer mensen die er precies zo over denken. Ik kan je garanderen dat je weggaat met een tas vol visitekaartjes. Hoe ik het weet? Hier spreekt een ervaringsdeskundige. De zet is nu aan jou!