De lusten en de lasten van het bloggen.

Hierbij het eerste artikel, geschreven door Marit van Santen, mijn nieuwe gastblogger. Ik heb haar gevraagd om drie onderwerpen aan te leveren, waarvan dit de eerste is. Ik wens iedereen heel veel leesplezier toe en natuurlijk ook inspiratie. Dat heeft het mij in elk geval wel gegeven 😉

De lusten en de lasten van het bloggen.
pkleingeld1 / Foter / CC BY-NC-SA

 

Schrijven is iets heel persoonlijks. Zo persoonlijk dat veel mensen hun gedachten dan ook niet willen/durven toevertrouwen aan zoiets openbaars als het internet. Gek eigenlijk, want via sociale media vertellen mensen soms heel ondoordacht allerlei zaken over zichzelf die veel persoonlijker zijn dan de inhoud van de meeste blogartikelen.

 

Voor mij geldt in ieder geval: schrijven (bloggen) is heerlijk. Het is een uitlaatklep, een manier om mijn hersenspinsels (gedachten/gevoelens) onder woorden te brengen en te delen met anderen. Je kunt over alles schrijven wat maar in je op komt. Zo heb ik geschreven over mijn “online-game verslaving”, over het kweken van groenten in een kasje in mijn volledige betegelde achtertuin, over gezondheid, gekke streken van m’n huisdieren en sociale perikelen. Mijn boeken betreffen tot nu toe misdaadromans en fantasy, maar ik zou ook erg graag eens een kinderboek schrijven..

 

Lezers (volgers)

Het schrijven van een blog doe je niet alleen voor je eigen lol. Als je aan zoiets begint, vind je het ook leuk als mensen het lezen. Maar hoe vind je lezers? De eerste en meest doeltreffende manier is de link van je blogartikel te delen met je sociale contacten. Dat kan zijn via e-mail, maar Facebook en Twitter kunnen ook een belangrijke rol spelen in het verspreiden van je links.

Daarnaast kan het handig zijn als je gebruik maakt van een blog zoals bijvoorbeeld WordPress. Als blogger met een WordPress blog, kun je namelijk heel eenvoudig een kijkje nemen in andere WordPress blogs. Schrijf je interessant genoeg, dan krijg je vanzelf andere bloggers die jou gaan volgen, net zoals jij ook andere bloggers kunt (en zou moeten!) gaan volgen.

 

Waarom anderen volgen? Bloggen is voor een deel een wisselwerking. Volg jij mij, dan volg ik jou. Dus de kans is groter dat de blogger die jij volgt, als gevolg daarvan ook jou gaat volgen. Natuurlijk moet je niet blind maar iedereen gaan volgen. Zoek mede-bloggers uit waar je met plezier van leest, of waar je ideeën voor nieuwe blogartikelen en/of schrijfwijzen uit haalt. Leer van elkaar.

 

Belangrijk is dat je voor je blogartikelen waar mogelijk afbeeldingen bijvoegt. Het maakt het artikel aantrekkelijker. Herlees altijd wat je geschreven hebt, voor je het definitief post. Laat als het kan ook anderen het eerst lezen. Vaak ben je “blind” voor je eigen schrijffouten. Maar het allerbelangrijkste is: heb lol in het schrijven en laat dat in je teksten ook tot uitdrukking komen.

 

Writer’s block

Iedere schrijver loopt er vroeg of laat tegenaan. Geen inspiratie, niet de juiste woorden kunnen vinden, of gewoonweg geen zin hebben in schrijven. Men noemt dit een writer’s block. Een gruwel. Hoewel iedere schrijver hier op zijn of haar eigen manier mee omgaat, zijn er een aantal zaken die je kunt doen om dit tegen te gaan of op te lossen. Ik noem hier een paar dingen op waar ik tegen aan gelopen ben en hoe ik dat heb opgelost.

 

  • Na een heel stuk schrijven aan een boek vastlopen en geen uitweg meer zien. Oplossing: niet meer zomaar beginnen te schrijven, maar eerst de clou, de personages, de omgeving en belangrijke voorwerpen uitwerken, en vervolgens de verhaallijn uitzetten in korte beschrijvingen. Die korte beschrijvingen ga je vervolgens uitwerken. Hierdoor blijf je schrijven naar de uitgezette lijn en verval je niet in allerlei afsplitsingen die je later weer recht moet zien te “breien”.
  • In het algemeen geen idee hebben waarover te schrijven. Oplossing: Hoe raar het ook klinkt, BLIJF schrijven! Prik een onderwerp uit de krant of vraag iemand anders om een onderwerp voor je te noemen waarover je 2 minuten schrijft (gebruik een kookwekker!). Maakt niet uit wat, let niet of schrijffouten, maar schrijf 2 minuten lang over alles wat je over dat ene onderwerp kunt bedenken. Doe dit minstens één keer per dag en voreger of later krijg je vanzelf inspiratie!
  • Gewoon geen zin hebben (kan dat?? Ja, helaas wel). Stel jezelf doelen. Zowel tijdens een project (bijv. een boek), als voor losse artikelen (bijv. een blog). Een goed doel is om elke dag een bepaalde tijd uit te trekken voor schrijven. Maakt niet uit hoe lang, als je je er maar aan houdt en daadwerkelijk gaat schrijven.

 

Nog een paar algemene tips: zorg voor rust als je gaat schrijven. Een omgeving waar je je prettig voelt en niet gestoord wordt. Vergeet niet af en toe te eten en te drinken. Onderbreek jezelf niet als je in een goede “flow” zit en schrijven bijna als vanzelf lijkt te gaan. Ga een stuk buiten lopen als je even vast lijkt te zitten. Sommigen vinden een beetje muziek op de achtergrond prettig, anderen hebben juist stilte nodig.

 

Laat die hersens spinnen! En vooral: laat ons meegenieten! 🙂