De vrije val

S4_E7_Jake_as_a_parachute 1

Als startend ondernemer, heb je in het begin nog weinig tot geen inkomen uit je opdrachten.  Je wilt de zekerheid van een stabiel inkomen en daarom heb je een bijbaan naast je status als zelfstandig ondernemer.

Bij mij begon het in 2013. Ik was ruim een jaar in loondienst en had me ingeschreven als zelfstandig ondernemer. Voordat ik me had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, kabbelde mijn werk voort.  Tot het moment dat mijn bedrijf was gestart, want toen wou ik daar inkomsten uit genereren.  Ik had meer plezier met mijn bedrijf en kreeg het gevoel dat het een hobby betrof.

Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehouden dat een stabiel inkomen prettig is, want daar creëer je inkomen mee.

Deze gedachtes zijn in verloop van tijd ingeruild voor een andere denkwijze. Ik wil financieel onafhankelijk worden en alleen maar bezig zijn met mijn bedrijf. Hoe dat begon, kun je lezen in mijn eerste weblog ¨De weg naar financiële onafhankelijkheid¨.

 Want financiële onafhankelijkheid, betekent zelf bepalen hoeveel je verdient. En wie wil dat nou niet?

Op mijn huidige werk kregen ze daar lucht van en werd mijn contract niet verlengd. Mijn doel was om vanaf dat moment volledig zelfstandig te worden. Een stemmetje in mijn achterhoofd zei echter steeds:  ¨Je moet een stabiel inkomen hebben, dus ga op zoek naar een nieuwe bijbaan¨. Zo gezegd, zo gedaan, zou je denken. Ik heb genoeg ervaring en daarom vast en zeker snel genoeg een nieuwe bijbaan.

Ik begon vol frisse moed met solliciteren en het schrijven van motivatiebrieven….

Na de zesde afwijzing, ga je jezelf toch serieus afvragen waarom je steeds wordt afgewezen. Je hoort steeds dezelfde reden: ¨Je hebt ons niet genoeg overtuigd¨. En eigenlijk hebben ze daar wel een punt. Want waarom ben op zoek naar een bijbaan? En wat is de reden dat ik solliciteer? Niet omdat ik de baan inhoudelijk zo leuk vind. Nee, omdat ik een inkomen denk nodig te hebben. Nee, omdat ik bang ben om die sprong in het diepe te wagen. Ik ben ergens heel onzeker en dat knaagt aan me. Ik ben onzeker dat me niet gaat lukken om mijn bedrijf op te gaan bouwen en mijn inkomen zelfstandig weet te creëren.

Dit weerhoud me er tegelijkertijd van om daadwerkelijk een plan op papier te zetten. Want zodra die baan er is, dan komt het wel goed. Maar eerlijk gezegd, twijfel ik daar ook aan. Want ik denk dat die desbetreffende baan een vangnet is en dan loop ik er alsnog tegenaan te hikken. Het voel nu alsof ik een vrije val maak en het touwtje van de parachute op elk moment kan uittrekken. En wanneer ik dit touwtje uittrek, kom ik in een stromende rivierbedding terecht en word ik meegevoerd in de stroming en ben ik op mezelf aangewezen. En datgene, maakt het heel eng. Want stel je voor dat er geen kip is die mijn bedrijf interessant genoeg vindt en ik daardoor geen inkomen creëer?  Eerder al, heeft dit me van weerhouden om volledig zelfstandig ondernemer te worden. Maar nu, nu pak ik het anders aan.  Want ondanks alle onzekere gevoelens, ga ik toch die vrije val maken. Deze vrije val is doorspekt met adrenaline en tegelijkertijd straalt het een oase van rust uit. En die rust, daar wacht ik al heel lang op. Innerlijke rust, mijn eigen tijden bepalen, zelf deadlines opstellen en mijn eigen werkruimte kiezen. Ik ben er klaar voor. De val staat gepland op 19 december 2014.

Voor nu betekent het aftellen en klaarstomen.


Want voor ik het weet, is het zover. En er is geen weg terug…