De weg naar financiële onafhankelijkheid.

Bezint eer ge begint.

Een inleiding van eerste weblog is altijd moeilijk, toch moet ik ergens beginnen. Het is niet vanuit het niets ontstaan. Ik heb altijd al een grote drang gehad om dingen die ik meemaak, te willen delen. Niet alleen op social media, ook in het dagelijkse leven wil ik graag mijn verhaal kwijt. Ik denk omdat ik veel denk, zie en ervaar.

Maar goed, waarom zou je een weblog willen schrijven, wat is de aanleiding om mijn hersenspinsels op papier te zetten?

Zolang ik me kan herinneren, heeft mijn vader altijd gezegd: ` Hedwich, het maakt niet uit welke opleiding je volgt, zolang je je best maar doet.` En mijn moeder voegde daar nog aan toe: ` En wees nooit afhankelijk van een man, zorg ervoor dat je altijd je eigen inkomen verdient. `

Ja, het zijn mijn ouders geweest die me deze wijsheid hebben bijgebracht. Ik ben ze hier erg dankbaar voor. Met vallen en opstaan is het me gelukt om verantwoordelijke en rationele keuzes te maken. Als het aan mezelf had gelegen, had ik een creatieve opleiding gekozen, maar dat was een onverstandige keuze.

Zelfvertrouwen

Er zijn weinig mensen die een opleiding doen waar het hart ligt. De opleiding die je volgt, is er eentje waar je een goede baan mee zult krijgen en veel geld mee gaat verdienen. Ik wilde graag binnenhuisarchitecte worden, maar mijn wiskunde was een grote ramp. Journalistiek leek me een mooie opleiding, maar daar is moeilijk werk in te vinden. Wat moet je dan? Uiteindelijk gekozen voor een mbo opleiding en daarna voor een hbo opleiding, Sociaal Pedagogische Hulpverlening. De eerste drie jaar ging van een leien dakje en haalde alle toetsen met gemak. Tijdens het afstudeerjaar begon het tegen te zitten en dan met name de afstudeerstage. Mijn doel was een stageplek vinden waar ik mensen kon inspireren en motiveren. Deze stage bleek een teleurstelling en geheel tegen mijn zin in, moest ik stoppen met de opleiding. Tijdens mijn tweede stage die goed liep, was ik opnieuw genoodzaakt de opleiding te staken. Dit keer vanwege een relatiebreuk. Wil je weten hoe je in een keer van al je zelfvertrouwen afkomt? Maak bovenstaande mee en je zult het zien!

Mijn zelfvertrouwen herwon ik, want mijn moeders wijze woorden heb ik vanaf toen waargemaakt. Ik ben opnieuw zelfstandig gaan wonen, want had drie jaar samengewoond en was volledig afhankelijk van hem geworden. Vanaf het moment dat ik eigen woonruimte had, was ik me er van bewust, dat ik veel dingen weer zelf moest doen. Ik ben hierdoor erg onafhankelijk geworden.

Carrière

Na het besluit om te stoppen met school, ben ik in een callcenter gaan werken van een grote telecomprovider. Het bleek een kortstondige carrière, want na elf maanden stond ik weer op straat. Na wat callcenter ervaringen kwam de conclusie dat ik heel graag mijn opleiding wou afmaken. De examencommissie dacht hier anders over. Daardoor was ik gedwongen om weer op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

De eerste uitdaging bleek een financiële uitdaging te zijn, omdat ik een half jaar rond moest komen van een uitkering.

Na deze periode kwam ik bij een overheidsorgaan terecht, tot grote blijdschap van mijn ouders. Mijn ouders waren erg trots op mij. Vooral mijn vader vond het fijn dat ik eindelijk een fatsoenlijke baan had gevonden. Helaas heeft hij niet vaak kunnen herhalen, want 28 dagen later overleed hij aan de gevolgen van een melanoom. Zijn laatste woorden kan ik me nog goed herinneren.

Hedwich, je moet weten dat ik altijd trots op je ben geweest en je hoeft geen hoge opleiding te doen, als je maar je best doet.

Hij is mijn inspiratiebron voor positiviteit en doorzettingsvermogen.

De weg vooruit

Nu, twee jaar later is er veel gebeurd. In 2013 heb ik een bedrijf opgestart, onder de naam “Goot4U”. De naam van het bedrijf ademt positiviteit uit en daar is bewust voor gekozen. Ik wil andere mensen motiveren en inspireren, door vanuit je eigen kracht verder te komen.

Naast dit bedrijf heb ik een tweede bedrijf, die ik run met een partner. Dit bedrijf heet Hokjesdating B.V. en heeft ook een eigen website. Deze website is een ontmoetingssite voor mensen met en zonder een verstandelijke beperking. De website loopt goed en is volop in ontwikkeling. (Houd de Twitter @hokjesdating en deze website in de gaten!)

Ondanks dat het bedrijf goed loopt, ben ik afhankelijk van een werkgever. Dat komt, omdat het prettig is om financiële zekerheid te hebben. Ik ben afhankelijk van deze inkomsten, terwijl ik hier niet meer afhankelijk van wil zijn.

Onafhankelijk zijn en geen geldzorgen hebben. In twee woorden kun je dat financiële onafhankelijkheid noemen.

Er leiden meerdere wegen naar Rome en daar wil ik je graag mee naar toe nemen. Want om succesvol te zijn, hoef je geen opleiding te volgen. Deze weg zal ik vinden en nodig je bij deze uit, om hetzelfde pad te bewandelen. De komende tijd zal er wekelijks een blog van mijn hand verschijnen, waarbij ik steeds dichter bij mijn einddoel kom. Wat mijn einddoel is, kan voor jou ook een motivatie zijn om ook een doel te stellen.

Het enige wat telt, is jouw idee in de praktijk brengen. Een goed idee kan iedereen bedenken, maar het uitvoeren is een tweede. Laat je niet van de wijs brengen en schrijf jezelf in bij de Kamer van Koophandel. Vanaf dat moment is het een kwestie van de focus op scherp zetten en er volledig voor gaan.

Maar voordat je die stappen gaat zetten, bezint eer ge begint.