Een koekje zonder deeg; Het recept

Het is een paar dagen geleden en ik heb iedereen lekker gemaakt met fijne foto`s van een koekje zonder deeg. Dit eten betrof koekjes zonder suiker en gist en ik heb ze met veel plezier opgegeten. Wat waren ze lekker! Ik heb ze niet allemaal opgegeten, omdat er voor een weeshuis was klaargemaakt. Om nog enkele mondjes te voeden, ga ik mijn aanstaande ex collega`s hier morgen op trakteren tijdens een zaalllunch. Een zaallunch klinkt heel massaal, maar is heel erg knus. Het principe is als volgt: Je werkt met zijn allen op een zaal en iedereen neemt een lekker gerecht mee om te nuttigen tijdens de lunch. Dit gerecht is genoeg voor een x aantal personen, zodat iedereen wat kan proeven. Je neemt wat van alle gerechten of je kiest waar je voorkeur naar uitgaat. Vervolgens leg je alles op je bordje en je smaakpapillen mogen de rest doen. Het idee erachter lijkt me om saamhorigheid te creëren op de werkvloer, maar dit is mijn interpretatie.  Ik vind het ook heel leuk om te zien hoe iedereen zo van eten geniet en alle smaken wil ervaren. Ik hoop dat mijn koekjes net zo goed in de smaak vallen bij mijn collega`s, als ze mij hebben gesmaakt.PhotoGrid_1417962894414

 

Goed, om terug te komen op het recept: Ken je het motto ¨ Beter goed gejat dan slecht verzonnen?¨ Deze vlieger gaat ook voor mij op. Want eerlijk is eerlijk, zelf ben ik geen magisch kookwonder wat allerlei recepten in elkaar flanst. Zo ook het recept van de koekjes. Het recept komt uit het boek van Amber Alberda. Zij is voedingscoach en heeft door eigen inzichten en studies een nieuw eetpatroon, ik zeg lifestyle verworven. Ik vind dit allemaal reuze interessant en heb haar boek in een zucht uitgelezen. Dat komt omdat ik mezelf in veel dingen herken en ook bewust bezig ben met voeding en lifestyle.  Dit heb ik in de loop der jaren mezelf aangeleerd, want vroeger was ik nogal van een sigaretje en een borreltje. Dat borreltje lust ik nog steeds hoor, maar de sigaretten heb ik gelukkig achter me gelaten.

Ik merk doordat ik bewust met voeding en lifestyle bezig ben, veel beter in mijn vel zit.

Ik heb een gezonde huid, gezonde nagels en mooi glanzend haar en ben elke dag blij. Dat doet onder andere voeding dus met je! Ben je nieuwsgierig naar het boek geworden, (wat ik me heel goed kan voorstellen, overigens) het boek heet: ¨Eet jezelf mooi, slank & gelukkig¨.

 

Hierbij het recept en geniet er net zo van als ik heb gedaan!

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Ga de chocolade te lijf met een vijzel en een mes om er kleine snippers en stukjes van te maken. Pak daarna een grote kom en prak de bananen met een vork fijn. Voeg hier het vanille-extract  en de kokosolie aan toe en daarna de havervlokken, het amandelmeel, het kokosschaafsel,de kaneel,het zout, het bakpoeder, en als laatste alle flinters, splinters en stukjes chocolade. Roer het goed door tot het een samenhangend geheel is. Het deeg is wat losser dan standaard koekjesdeeg, maar de koekjes komen perfect uit de oven. Leg bakpapier op een ovenrooster en vorm met een theelepel mooie ronde klodders van het deeg op het bakpapier. Zorg dat alle deegklodders een paar centimeter van elkaar af liggen en schuif ze de oven in. Ga na 10 minuten kijken hoe het ervoor staat en blijf erbij tot na 12-14 minuten mooi goudbruin zijn.

 

Ingrediënten:

100-125 gram Lindt Exellence 70% chocolade

3 grote, rijpe bananen.

1 theelepel vanille-extract

60 ml kokosnootolie(iets warm maken als het vet te vast is)

200 gram hele havervlokken

60 gram amandelmeel(niet ontvet en geen amandelpoeder)

40 gram kokosschaafsel

½ theelepel kaneelpoeder

½ theelepel fijn zeezout

1 theelepel bakpoeder


Let wel: Deze koekjes zijn niet gestold omdat er geen ei in verwerkt zit. Ze zijn smeuïg aan de binnenkant. Even wennen misschien, maar daarom niet minder lekker! Geniet ze!