Een nieuw kantoor: Werken, vrijheid of ondernemen?

Maandagochtend kwart voor 9: Een ochtend die voor veel mensen er meestal hetzelfde uitziet, maar voor mij was dit geen gewone dag.

Mijn eerste werkdag op kantoor was aangebroken. en het voelde alsof ik voor het eerst naar de middelbare school ging. Want net als op de middelbare school, zijn ook hier weer een aantal eisen die je aan jezelf hebt gesteld. Want je hebt immers maar een keer de kans om een goede indruk te maken. Ach, zelf denk ik dat er na die ene keer zich nog wel meerdere kansen voordoen, maar stiekem moet het toch wel perfect zijn. Wat ik hiermee bedoel is, dat ik alles goed voorbereid wil hebben. Ik sta erom bekend een controlfreak te zijn en controlfreaks willen nooit en te nimmer iets aan het toeval overlaten. Ik probeer de teugels tegenwoordig wel wat te laten vieren, omdat je niet alles zelf kan bepalen. En als ondernemer moet je gewoon flexibel zijn, omdat niet altijd alles volgens plan verloopt. Of gewoon alles loopt niet volgens plan..Maar daar kom ik later nog wel op terug. Om terug te komen op de eisen, had ik mijn tas voor het werk al keurig klaargelegd. Alles zat erin, zoals lunch, telefoons(zakelijk en privé, wil ik gescheiden houden) en andere voor mij noodzakelijke dingetjes. En niet te vergeten visitekaartjes.

Visitekaartjes zijn ontzettend handig als je ergens waar dan ook, zakelijk met iemand in gesprek raakt.

Goed, alles had ik klaargelegd en ik ging met mijn partner op weg naar het nieuwe kantoor. Als je denkt, ¨is dat niet een beetje teveel van het goede?¨ Soms kom je erachter dat je zowel zakelijk als privé heel goed matcht en dat is bij ons het geval. We vullen elkaar goed aan en daarom werkt het zo goed, letterlijk dus. We zullen niet alle dagen samen op kantoor zijn, omdat hij ook af en toe thuis wil werken. En dat geld andersom ook voor mij. Zolang je altijd eerlijk tegen elkaar bent, is er niets aan de hand.

Nieuw kantoor

Oké , op weg naar het kantoor wou hij me voor de grap bij het station afzetten.  ¨ Je moet toch de trein halen naar Leeuwarden?¨  ¨Hoe kom je daar nou bij?¨ Ik ging er natuurlijk ook nog serieus op in en dat vond hij natuurlijk erg lachwekkend. Ik kreeg bijna een hartverzakking, want dat wou ik echt niet meer.  Maar gelukkig, het bleek ook een grapje te zijn en ‘zoef’, op weg naar kantoor.

¨Wauw, wat een grote ruimte!¨ Dat was de eerste gedachte wat door mijn hoofd ging. Want, ons kantoor is dertig vierkante meter en dat is echt niet klein. Er zitten veel ramen in en er is veel lichtinval. Je merkt direct wanneer het een fijne werkplek is en dit is er eentje hoor. Het was nog wel wat smoezelig doordat er kruimels en stof op de grond lag en ik werd direct aan het werk gezet. Alles stof gezogen en vervolgens heb ik mijn werkplek geïnstalleerd. Daarna een ronde afdeling gedaan en met iedereen kennisgemaakt en ‘daar zijn ze weer’, de visitekaartjes uitgedeeld. Dat heeft echt gewerkt, want aan de bezoekersaantallen te zien, waren er een aantal mensen die de site hebben bekeken. De mensen waren allemaal erg aardig en behulpzaam. Er heerst een open en collegiale sfeer en dat is erg prettig, omdat we eigenlijk geen collega`s van elkaar zijn.

Het gebouw waar ons kantoor is gevestigd, is opgesplitst in twee gedeeltes; Er zit een bedrijf in met werknemers en een ander gedeelte wordt verhuurd aan ondernemers.  Het lijken dus twee kampen, maar niets is minder waar. We mogen van alle faciliteiten gebruik maken en dat zorgt ervoor dat je je erg welkom voelt. En het voordeel is, dat je als ondernemer hier met andere ondernemers, dichter bij het vuur zit. Je hebt sneller kans op een opdracht, omdat er onderling wordt genetwerkt.

Na deze ronde over de afdeling, ben ik aan het werk gegaan. Ik had een ‘things to do’ lijst, zodat alle taken afgevinkt worden, wanneer deze afgerond zijn. Werkt heel efficiënt, omdat je precies weet wat je allemaal moet doen. Er was zoveel te doen, dat de lijst nog niet afgevinkt is. Dan denk je misschien; ¨ Maar na een dag op kantoor, is het werk toch af?¨

Nee, want als ondernemer is het werk nooit af. Omdat je een eigen bedrijf hebt, moet je overal zelf aan denken. Er is niet iemand die een lijst aan je geeft en zegt: ¨Hedwich, ik wil dat je vandaag dit en dat gaat doen.¨

Nee, jij bent verantwoordelijk voor alles binnen en rondom je bedrijf. En dat klinkt misschien als een grote verantwoordelijkheid en toegegeven is dat het ook. Maar wanneer jij ergens voor gaat, zoals ik, dan gaat dat vanzelf, omdat je een mooi product wilt afleveren.

Dat betekent dat ik s`avonds ook nog wel eens wat taken moet afronden, maar dat vind ik vanzelfsprekend.

Na deze eerste dag op kantoor weet ik het zeker: Deze missie is geslaagd. Ik ben zelfstandig ondernemer en heb toch een vorm van collegialiteit om me heen. Ik kan mijn eigen werktijden en pauzes bepalen en hoef niet elke dag present te zijn. Al zal ik 90 procent van mijn tijd op kantoor doorbrengen,omdat ik op kantoor meer werk verricht dan thuis. Maar wanneer ik een dag ervoor kies om thuis te werken, neem ik zelf dat besluit. En dan hoef ik me niet af te melden of verantwoording af te leggen. Alleen aan mezelf en daar kan ik goed mee leven.

Vandaag werk ik ook een dag thuis om dit artikel uit te werken. Het plan was, om vanmiddag naar kantoor te gaan, maar dat is anders gelopen. Vanmorgen had ik een afspraak en dat is niet verlopen zoals verwacht en daarom wou ik graag thuis werken. En daarom kies ik ervoor om morgenmiddag naar kantoor te gaan. En dat is de vrijheid die je hebt als ondernemer. Deze thuis-werk dagen ben ik minder productief, maar ben ik wel met werk bezig. En het weekend? Een standaard ‘zaterdag en zondag vrij weekend’, dat ken ik niet meer. En dat is ook niet erg, omdat ik dit werk leuk vind om te doen. En tja, het werk is nooit af hè, dus je bent in principe nooit vrij. En niets loopt volgens plan, want er komt altijd weer wat tussen, waardoor je het werk moet uitstellen tot een later moment.

Maar wel de vrijheid om te doen wat je leuk vindt, op een gezellig kantoor met creatieve mensen. Dat is ondernemen. 

Ik heb nu alweer zin in morgen..