Je bent wat je leert.

Op het moment dat je de basisschool hebt afgerond, ben je in het bezit van basiskennis algemene ontwikkeling. De volgende stap is het voortgezet onderwijs en kies je het studieprofiel voor je toekomst. Wanneer je het diploma op zak hebt, ben je stapje hoger op de trap des kennis. Vervolgens kies je een studie wat leidt tot je toekomst.  Deze studie kent een aantal theorie en praktijkvakken waarbij je de nodige kennis vergaart.  Deze kennis gebruik je in het beroep wat je later gaat uitoefenen.

Wanneer je een studie hebt afgerond, bepaalt dit voor een groot gedeelte je toekomst

De gekozen studie vormt deels je persoonlijkheid en valt en staat met je persoonlijkheid. Ben je sociaal en graag omgeven door mensen? Dan kies je hoogstwaarschijnlijk een mensgerichte studie. Ben je praktisch en individualistisch ingesteld? Dan kies je sneller voor een technische studie waarbij je niet perse met mensen hoeft te werken.

Wanneer je een studie niet afrond, dan ben je een zogeheten drop out. Je wordt in het leven der werkenden minder serieus genomen. Een papiertje betekent meer kennis en verstand van zaken. Je bent succesvol omdat je bent afgestudeerd, welke cijfers doen er niet toe. Ben je cum laude afgestudeerd, is dit zinvol om te vermelden. En waarom is dit zinvol om te vermelden? Omdat het lijkt alsof je dan meer verstand van zaken hebt dan iemand met lagere cijfers. Wanneer je de intrede doet in werkend Nederland, doet kennis er niet meer toe, zo lijkt het. Waar het dan vooral om gaat, is werkervaring. Hoe meer werkervaring je hebt, des te groter de kans op een baan.

Kort samengevat: Wanneer je geen studie hebt afgerond, is de kans op een baan in jouw richting, nihil. Wanneer je bent afgestudeerd, is alle kennis mooi meegenomen, maar ze kijken naar je werkervaring.

Wanneer je geluk hebt, wordt je aangenomen. Wanneer je bent aangenomen, is dit vaak in de vorm van een trainee functie. Je begint weer onderaan de ladder.

Je begint op de basisschool, vervolgt je kennis op het voortgezet onderwijs en sluit je kennis af op het beroeps- of wetenschappelijk onderwijs. Met als doel je kennis te gebruiken in de praktijk. Maar, je begint weer onderaan de ladder. De geschiedenis herhaalt zich.

Tussendoor ontwikkel je jezelf met cursussen, zodat je meer kennis vergaart en jezelf meer kunt inzetten.

Kennis is als een olievlek; het verspreid zich razendsnel.

Wanneer je werknemer of ondernemer bent, benut die kans! Want je krijgt nieuwe inzichten over je eigen vermogen en ontwikkeld nieuwe kennis. Hoe meer kennis je vergaart, hoe meer je kunt betekenen voor jezelf en je omgeving. Ik heb het zelf mogen ervaren in de workshop die ik een week geleden heb gevolgd. In mijn volgende blog zal ik vertellen welke inzichten zijn verkregen.

Dus, wordt vervolgd..want je bent wat je leert.