Leven om te werken, of werken om te leven?

Je leeft om te werken of je werkt om te leven…veel gehoorde uitspraken waar ik niet veel van begrijp en me liever van distantieer. Want wie heeft bedacht dat we op aarde zijn gekomen om te werken? Is er niets meer dan werk om voor te leven? Is het geen uitspraak die we ons eigen hebben gemaakt “omdat het zo hoort”? Of omdat het “part of the deal” is en daarom niet beter weten?

En is het er ingeslopen omdat ons bijgebracht is, dat voor niets de zon opkomt? En dat zonder werk er geen brood op de plank komt? Deze uitspraken zijn onlosmakelijk verbonden aan arbeiders die trouw, dag in dag uit naar kantoor gaan. Het is een veelbesproken onderwerp bij de koffieautomaat of tijdens een lunchpauze.

De betekenis achter deze uitspraak vind ik ongenuanceerd en er lijkt geen middenweg te zijn. Simpel gezegd heb je een keuze uit twee mogelijkheden; Wanneer je leeft om te werken, dan ben je een workaholic en wil je alleen maar carrière maken. En wanneer je werkt om te leven, ben je afhankelijk van het werk wat je doet, omdat er anders geen geldstroom is.

Er is wel degelijk een middenweg, maar die moet je zelf zien te vinden. Deze weg vind je door daadwerkelijk te kijken waar je passie ligt en daar je geld mee gaan verdienen.

Je leeft je passie en het verdient zich terug met geld.

 

Voor veel ondernemers betekent het dat ze geldstroom genereren, door opdrachten uit te voeren voor een ander. Ze huren een pand, zetten marketing in en zo komen langzaam aan, de opdrachten binnen. Er zijn ondernemers die met geld van omstanders, een plan tot realiteit kunnen brengen. Dat noemen we crowdfunding. Geld verzamelen om zo je droom tot werkelijkheid te laten komen. Het is een mooi concept en het werkt, vooral voor startende ondernemers een mooie kans.

De mogelijkheid bestaat ook nog om een krediet aan te vragen bij een bank. Nu hoor ik je denken; Met deze crisis zeker. Wanneer je geen kans waagt, gebeurt er niets. En wanneer je met niets komt, gebeurt er ook niets. Er is wel voorbereiding voor nodig en banken willen ook een financiële inbreng zien. Ben je hierdoor getriggerd en wil je meer informatie, neem dan eens een kijkje op : www.ondernemersplein.nl

 

Wanneer je geen geld wilt lenen en er is geen geld, of je denkt dat je bedrijf niet geschikt is voor crowfunding, bestaat er nog een andere optie. Er zijn tal van subsidies, welke je zelf kunt aanvragen. Deze subsidies zijn in het leven geroepen om startende en bestaande ondernemers te stimuleren te doen, wat zij ambiëren. Er zijn veel subsidies voor innovatieve, vaak duurzame projecten en ook veel subsidies voor maatschappelijk betrokken projecten. Sinds 2014 stimuleert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, ondernemers met subsidies.

(bron: www.mkbservicedesk.nl)

 

Voor mij is het tijd om mijn passie te leven en niet langer afhankelijk te zijn van een werkgever. De werkgever wordt vervangen door een subsidieaanvraag. Wanneer ik een subsidie ontvang, kan ik eindelijk doen wat ik leuk vind en voelt werk, niet meer als werk. Ik ga de subsidie niet zelf aanvragen, dat wordt gedaan door een externe partij. De aanvraag en de weg ernaar toe, gaat niet vanzelf en dat wil ik graag met jullie delen. Dat doe ik nu nog niet, maar beloof je dat ik hier snel op terug kom. Ik leef niet om te werken en werk ook niet om te leven. Ik neem stelling door te doen wat ik leuk vind en daar verdien ik mijn geld mee. En wat doe jij? Werk jij om te leven of leef je om te werken?