Wanneer de verwachting niet de uitkomst blijkt te zijn.

Verwachtingen; wie heeft ze niet? Je schetst een situatie en hoopt dat de uitkomst voldoet aan je verwachting. Maar wat als dit niet zo blijkt te zijn? Is er dan sprake van een grote teleurstelling of heb je dan gefaald? Deze vragen stelde ik me afgelopen tijd af, vanwege mijn verwachtingen en daarbij behorende uitkomsten.

“Waar heeft ze het dan over?” hoor ik je denken.

Een half jaar geleden had ik een blog geschreven over de vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap. Voor de mensen die nog niet lang bekend zijn met mijn blog, hier is hij te lezen.

 

Wanneer de verwachting niet de uitkomst blijkt te zijn.

Er waren aspecten die me goed zouden bevallen, zoals de vrijheid en mijn eigen tijd kunnen indelen. Mijn verwachtingen hiervan waren, dat ik het fijn vond om thuis te werken en mijn eigen tijd te kunnen indelen. Ook de vrijheid om mijn eigen uren in te kunnen delen, zou mij goed bevallen. Het kantoor zou een prettige werkomgeving zijn en het feit dat ik op mezelf aangewezen was, zonder al te veel collega`s zouden me geen eenzaam gevoel geven.

Ik hoor het mezelf nog zeggen: “Ik wil nooit meer in loondienst!”

Mensen die dichtbij me staan, weten dat ik soms mijn verwachtingen bij moet stellen. Ik kan dromerig en idealistiscch zijn, maar dat strookt niet met de werkelijkheid. Of ik naar deze mensen luister?

Wat denk je zelf? Natuurlijk niet! Ik verken mijn dromen op eigen houtje en wanneer blijkt dat ze halverwege niet uit blijken te komen, verander ik ter plekke de inhoud. Zo leer ik van mijn fouten en kan ik analyseren wat ik ervan heb geleerd. Iemand anders kan jou wel vertellen hoe het moet of anders kan, maar dat is minder leerzaam.

Bovendien moet je zelf het leven uitvinden, vallen en opstaan is daar onlosmakelijk mee verbonden.

Wat de uitkomsten zijn van mijn verwachtingen? De vrijheid is heerlijk. De “vakantieperiode” tot 3 augustus is goed besteed. Het kantoor in Leek heb ik goed benut door opdrachten uit te voeren, welke met succes voltooid zijn. Ik verdiende mijn geld door facturen te sturen naar de opdracchtgever, in plaats van wekelijks een bedrag op mijn bank gestort te krijgen.

Het geeft een voldaan gevoel om een factuur te sturen en echt zelfstandig te mogen zijn. Anderzijds is de stabiele basis van weekloon erg fijn. Deze uitkomst is neutraal als Zwitserland.

Het kantoor is prettiger werken dan in mijn thuisomgeving. Al merk ik wel dat mijn schrijversgeest thuis meer inspiratie krijgt dan in een kantooromgeving. De uitkomst hiervan is de eigen interpretatie: Een werkplek is op zijn best, wanneer werk goed volbracht wordt en waar de creativiteit tot zijn recht kan komen. En de collega`s die niet mijn collega`s waren? Ik viel in een gat. Ik miste de dynamiek en diversiteit om me heen. Ik heb mensen om me heen nodig om te kunnen functioneren. Net als iedereen; de mens is een kuddedier.

De uitkomsten blijken anders te zijn dan mijn geschepte verwachtingen. Dit betekent in de praktijk dat het geen verkeerde of juiste uitkomst is. De uitkomst valt anders uit en kiest welke het beste bij je past. Want soms stel je je dromen bij, omdat je anders van de wolk valt.

Het was een goed leerproces en kijk er tevreden op terug. Wat ik hiermee willen zeggen is; Het hoeft niet erg te zijn wanneer de uitkomst niet strookt met je verwachting. Je hebt niet gefaald en hoeft ook niet teleurgesteld te zijn. Dat was ik ook niet. Zonde van je tijd en energie.

En blijf verwachtingen stellen, dan wel dromen. Waar zijn ze anders voor?